Project

CEMEX House Redevelopment

Location

Egham, Surrey

Client

Eden Retirement Living

Services Used

The CEMEX House development is the former headquarters of RMC. It’s a Grade II and Grade II* listed development comprising architectural built forms dating from the 18th & 19th centuries. During 1988 & 1989, these built forms were all sympathetically merged together through the highly innovative design of the Ted Cullinan office development. The site partially sits within the Thorpe Conservation Area. It also sits within a Green Belt designation and blends into the landscape seamlessly through the integration of an extensive green roof. The site itself comprises the CEMEX House development which sits within a parkland style landscape. The grounds are bordered to the south by Manor Lake. Beyond this lake, the views take in the roller coaster animation of the popular Thorpe Park Resort.

The Ted Cullinan development was given the designated Grade II* listing due to its unique approach and integration of the historic elements to create a seamless and site specific design as well as providing an outstanding example of contextual planning within a Green Belt site.

Pegasus Group were appointed in November 2017, to provide landscape design services including LVIA input, to support a full planning application by Eden Retirement Living for this change of use application into a high end retirement living development. the final detailed application was submitted in April 2018. Pegasus Group worked cohesively alongside ACG Architects, Basingstoke to provide the landscape proposals through a very integrated and progressive design approach.

Landscape design proposals included the enhancement and redevelopment of a number of character areas around the site including:

  • The existing roof gardens and courtyard spaces. Replacing the complete roofscape with new planting and hard landscaped surfaces to restore the scheme back to the original Ted Cullinan scheme.
  • A new largely single storey building with mezzanines providing additional units for residential apartments complete with green roof garden design. This area includes an extensive ecological corridor consisting of native tree and understory planting, wildflower meadows and maintained lawned areas. Contemporary themed sensory planting edges the building facade. External courtyards are proposed in a Mews style woodland setting. Generally, a 21st century addition to this site encouraging a 21st century landscape design response that further enhances the existing palimpsest of the site.
  • High quality formal gardens complete with herbaceous borders and clipped yew hedging, informal bowling green & croquet lawn, walled gardens for residents allotment gardening and focal point gazebos.
  • An Arboretum Parkland, including an Acer Glade, new seating and footpath loops and artwork. A focal point sheltered gazebo is also proposed which could be used for yoga classes.

Design by architects Ayre Chamberlain Gaunt
Visual by Darc Studio

Planning

Case Studies

Create Yorkshire

View Project

Land North of Wotton Road, Charfield

View Project

SmallAcre Farm, Crouch Lane - Buildings Without Lawful Use To Commercial

View Project