Project

Forest Green Rovers Football Club

Location

Gloucestershire

Client

Ecotricity

Services Used

Pegasus Group was invited by Ecotricity to assist in the development of revised proposals and landscape planning strategy of Forest Green Rovers Football Club Stadium, following an initial refused planning application in 2019. The work included careful redesign of the public realm and car parking provision, which was closely coordinated with Ecotricity’s in-house consultants and the Council.

Zaha Hadid Architects won a competition in 2016 to design the Stadium, which would be the world’s first UN-certified carbon-neutral football club, and has been complimented by the industry in the Architects’ Journal and Design Build Network.

The need to accommodate a 5000-capacity football stadium with additional two full sized outdoor pitches and goal practice area, coupled with the need for a considerably sized car park area, were the main considerations from a landscape design and landscape planning point of view. Proximity to residential dwellings along Grove Lane was also noted.

The landscape vision was to create a ‘parkland’ landscape setting for the proposed stadium, with the proposals forming part of the rural landscape and emerging from within the wooded setting. The use of timber, as a structural material was the obvious link. While the landscape proposals took this concept further with the proposed landscaped bund and planting creating a sense of enclosure and ‘green tentacles’ which extend from the surrounding countryside and penetrate into the site. Provision of cycle routes, Public Rights of Way, and community orchards promote active life, a sense of wellbeing, and connectivity with nature to benefit visitors and the existing community.

The car parking areas was designed to be multi-functional with SuDs, providing parking for users as well as creating ecological features through tree, shrub and hedgerow planting that connects existing and newly created habitats. Private views and potential noise issues were also considered with landscape bunds forming part of the mitigation strategy but also creating a bat corridor, responding to the ecological constraints of the site.

The scheme was approved in late December 2019.

Design

Case Studies

Sharpness Vale: Natural Neighbourhoods

View Project

Woodhouse Park, Nottingham

View Project

Becketts Field

View Project